Zalety karmienia zwierząt hodowlanych kukurydzą kiszoną.

Inne

Każdy hodowca zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest odpowiednie karmienie zwierząt hodowlanych. Jest to jeden z najważniejszych elementów. Z tego powodu należy używać tylko karmy wysokiej jakości, która pokryje wszystkie zapotrzebowania zwierząt. Hodowcy stosują różne rodzaje paszy, które mają zaspokoić potrzeby żywieniowe. Jedną z takich karm, która jest popularna oraz zapewnia wysoką jakość, jest kiszona kukurydza.

Jakie zalety ma kukurydza kiszona

Wysoka wartość odżywcza

Kiszona kukurydza jest doskonałym źródłem składników odżywczych. Jest bogata w białko, błonnik oraz inne niezbędne witaminy i minerały, które są szczególnie ważne dla zwierząt, ponieważ wspomagają wzrost i odpowiedni rozwój. Kiszona kukurydza jest również bogata w błonnik, który wspomaga trawienie, dzięki czemu jest idealną paszą dla zwierząt przeżuwających, takich jak krowy.

Zwiększona smakowitość

Zwierzęta preferują pokarmy, które mają odpowiedni smak i aromat. Kiszona kukurydza ma wyraźny kwaśny smak, który jest atrakcyjny dla zwierząt. Ma również silny aromat, dzięki czemu jest chętniej spożywana.

Lepsza strawność

Kukurydza w kiszonej formie jest paszą fermentowaną, co oznacza, że składniki odżywcze są rozkładane i bardziej dostępne dla zwierząt. Proces fermentacji zmniejsza również ilość substancji antyżywieniowych obecnych w pożywieniu. Kiszona forma uchodzi za karmę, w której substancje antyżywieniowe wcale nie występują. W dodatku lepsza strawność kiszonej kukurydzy może prowadzić do poprawy zdrowia zwierząt.

Wydłużony okres przydatności do spożycia

Kukurydza kiszona ma dłuższy okres przydatności do spożycia w porównaniu do innych form kukurydzy np. świeżej kukurydzy oraz mielonej, czy gniecionej. Oznacza to, że hodowcy mogą ją przechowywać przez dłuższy czas bez ryzyka zepsucia się. Jednak pod warunkiem prawidłowo przeprowadzonego procesu zakiszania. W innym przypadku karma może znacznie obniżyć swoją jakość lub nawet całkowicie się zepsuć. Przedłużony okres zdatności do spożycia oznacza również, że hodowcy mogą produkować ją w większych ilościach.

Opłacalność

Kiszona kukurydza jest opłacalną opcją. Proces fermentacji jest stosunkowo prosty i niedrogi. Dodatkowo wydłużony okres przydatności do spożycia oznacza, że można ją produkować masowo, co obniża koszt jednostkowy.

Jakie są inne formy kukurydzy?

  • kukurydza gnieciona;
  • kukurydza mielona;
  • kukurydza surowa.

Jednak kukurydza w formie kiszonej wydobywa z kukurydzy najwięcej wartości odżywczych, dlatego uznawana jest za najlepszy rodzaj paszy, chociaż to w dużej mierze zależy od zapotrzebowania zwierząt hodowlanych.

Karmienie kukurydzą kiszoną, czy warto?

Karmienie zwierząt kukurydzą kiszoną na wiele zalet, dlatego z pewnością warto rozważyć ją jako opcję żywieniową. W dodatku jest karmą uniwersalną i można nią karmić wszystkie zwierzęta hodowlane, a jej wysoka jakość i wartość odżywcza sprawiają, że nie trzeba się martwić o braki żywieniowe, taka karma dostarczy wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Każdy hodowca, który dba o dobro swoich zwierząt, powinien rozważyć kukurydzę kiszoną jako pożywienie.