Przepisy na oryginalne dania z kaszy – zdrowe i sycące

Kulinaria

Oryginalne dania z kaszy – zdrowe i sycące

Kasza to niezwykle popularny składnik w polskiej kuchni. Wielu z nas kojarzy ją głównie z tradycyjnymi daniami, takimi jak kaszanka czy kasha, jednak możliwości wykorzystania kaszy w kuchni są znacznie szersze. W dzisiejszym artykule przedstawimy kilka oryginalnych przepisów na dania z kaszy, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowe i sycące.

  1. Zupa z kaszą jaglaną i krewetkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g krewetek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  2. Cebulę, czosnek, marchewkę, por i pietruszkę kroimy w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa.

  4. Do garnka z bulionem dodajemy kaszę jaglaną i dusimy około 10 minut.

  5. Krewetki obieramy, a na patelni podsmażamy je na maśle.

  6. Do gotującej się zupy dodajemy krewetki i dusimy jeszcze przez kilka minut.

  7. Posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.

  8. Sałatka kaszowa z grillowanym kurczakiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 ogórek
  • 1 pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przekładamy do miski i studzimy.

  2. Kurczaka kroimy na grube plastry, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy z obu stron.

  3. Paprykę, ogórek, pomidora, cebulę i kolendrę kroimy w drobną kostkę.

  4. W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek i sok z cytryny.

  5. Do wystudzonej kaszy dodajemy warzywa i polać je przygotowanym sosem.

  6. Całość dokładnie mieszamy i podajemy z grillowanym kurczakiem.

  7. Kopytka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  2. Ziemniaki gotujemy, obieramy i przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

  3. Do przestudzonej kaszy dodajemy ziemniaki, jajka, mąkę oraz sól i pieprz do smaku.

  4. Z masy formujemy kopytka.

  5. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

  6. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.

  7. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i dusimy przez kilka minut.

  8. Gotowe kopytka gotujemy we wrzącej wodzie, a następnie podajemy z sosem z suszonymi pomidorami.

  9. Całość można udekorować świeżą bazylią.

  10. Kaszotto z kaszy bulgur z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  2. Kurczaka kroimy na małe kawałki, a cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.

  3. Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy kurczaka i smażymy, aż stanie się miękki.

  4. Marchewkę i cukinię kroimy w kostkę.

  5. Na innej patelni podsmażamy marchewkę i cukinię na oliwie z oliwek.

  6. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone warzywa, kaszę bulgur oraz kurczaka.

  7. Całość gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie bulion.

  8. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  9. Pudding kaszowy z owockami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy mannego
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • owoce (np. truskawki, maliny, borówki)

Przygotowanie:

  1. Kaszę manną gotujemy w mleku z łyżką masła i łyżką cukru.

  2. Owoce kroimy na mniejsze kawałki.

  3. Jajko ubijamy z pozostałym cukrem.

  4. Gotową kaszę mieszamy z ubitym jajkiem i owocami.

  5. Całość przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

  6. Pudding pieczemy około 30 minut, aż się zetnie.

  7. Podajemy na ciepło lub na zimno, dekorując owocami.

  8. Kasza gryczana faszerowana pieczarkami i serem feta

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 500 g pieczarek
  • 200 g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

  2. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.

  3. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek.

  4. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż zmiękną.

  5. Obieramy ser feta i kroimy go w kostkę.

  6. Do kaszy gryczanej dodajemy smażone warzywa i ser feta.

  7. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

  8. Farsz nałożamy na liście kapusty i zamykamy, tworząc małe pakuneky.

  9. Gotowe pakunki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 20 minut.

  10. Płatki owsiane z kaszą jaglaną i suszonymi owocami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • suszone owoce (np. rodzynki, żurawina, morele)

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane gotujemy w mleku z wodą, miodem i masłem.
  2. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  3. Suszone owoce kroimy na mniejsze kawałki.
  4. Gotowe płatki owsiane mieszamy z kaszą jaglaną i suszonymi owocami.
  5. Całość podajemy na ciepło, posypaną świeżymi owocami lub orzechami.

Podsumowanie

Przedstawione przepisy na oryginalne dania z kaszy pokazują, jak różnorodne potrawy można przygotować, wykorzystując ten zdrowy i sycący składnik. Przepisy te są nie tylko smaczne, ale również proste do wykonania. Niektóre z dań nadają się również do przygotowania w większych ilościach i zabrania do pracy lub szkoły na drugie śniadanie. Niezależnie od tego, czy jesteśmy wegetarianami, mięsożercami czy osobami na diecie, kasza może stanowić wartościowy element naszego menu. Wypróbujmy więc te oryginalne przepisy i odkryjmy nowe smaki!