Oryginalne przepisy na domowe burgery

Kulinaria

Oryginalne przepisy na domowe burgery

W dzisiejszych czasach wizyta w burgerowni stała się niemalże rytuałem. Ale jak się okazuje, przygotowanie pysznego burgera nie jest zadaniem trudnym i możemy to zrobić samodzielnie w zaciszu swojej kuchni. W tym artykule przedstawimy kilka oryginalnych przepisów na domowe burgery, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia i zaskoczą Waszych gości. Sprawdźcie sami!

  1. Burger wegetariański z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami
  • Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata, pomidor, ogórek kiszony (do dekoracji)

Przepis:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.

  2. Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 10 minut, a następnie odsączamy.

  3. Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju.

  4. Wszystkie składniki blendujemy lub mielimy, aż do uzyskania jednolitej masy.

  5. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.

  6. Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki pomidora i ogórka kiszonego.

  7. Burger z kurczakiem po meksykańsku

  • Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Guacamole, salsa, ser żółty (do dekoracji)

Przepis:

  1. Filety z kurczaka kroimy w paski, a cebulę i paprykę w cienkie plastry.

  2. W dużym garnku podsmażamy cebulę i czosnek na oleju.

  3. Dodajemy paprykę i smażymy przez kilka minut.

  4. Doprawiamy przyprawą meksykańską, papryką słodką, kuminem, solą i pieprzem.

  5. Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie.

  6. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.

  7. Przekładamy na bułki, dodajemy guacamole, salsę i plasterek sera żółtego.

  8. Burger z wołowiną i karmelizowanym cebulą

  • Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Rukola, pomidor, sos majonezowy (do dekoracji)

Przepis:

  1. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie.

  2. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i smażymy przez kilka minut, aż cebula się skarmelizuje.

  3. Mieloną wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem.

  4. Formujemy burgery i smażymy na patelni lub grillu z obu stron.

  5. Przekładamy na bułki, dodajemy karmelizowaną cebulę, rukolę, plasterki pomidora i sos majonezowy.

  6. Burger z łososiem i sosem chrzanowym

  • Składniki:
  • 500g filetu z łososia
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata, ogórek konserwowy, plasterki cytryny (do dekoracji)

Przepis:

  1. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy.

  2. W misce mieszamy majonez, musztardę, chrzan, sól i pieprz.

  3. Dodajemy do mielonego łososia i dokładnie łączymy składniki.

  4. Formujemy burgery i grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron.

  5. Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki ogórka konserwowego i plasterki cytryny.

  6. Burger z warzywami grillowanymi i serem feta

  • Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 200g sera feta
  • Sól, pieprz, papryka słodka, kumin do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Rukola, pomidor, sos jogurtowy (do dekoracji)

Przepis:

  1. Bakłażana, cukinię i papryki kroimy w plastry.

  2. Składniki grillujemy na grillu lub grillowej patelni.

  3. Ser fetę kroimy w plasterki.

  4. Plastry warzyw posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem.

  5. Składamy na plastrze bakłażana lub papryki plastrami ser feta.

  6. Rozgrzewamy jeszcze przez chwilę na grillu.

  7. Przekładamy na bułki, dodajemy rukolę, plasterki pomidora i sos jogurtowy.

  8. Burger z klopsikami i sosem barbecue

  • Składniki:
  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu barbecue
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Sałata, ogórek kiszony, plasterki sera żółtego (do dekoracji)

Przepis:

  1. Cebulę i czosnek kroimy drobno.

  2. W misce mieszamy mieloną wieprzowinę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, sos barbecue, jajko, sól i pieprz.

  3. Formujemy klopsiki i smażymy na patelni z obu stron.

  4. Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki ogórka kiszonego i plasterek sera żółtego.

  5. Burger z pieczarkami i serem pleśniowym

  • Składniki:
  • 500g mielonej wołowiny
  • 200g pieczarek
  • 100g sera pleśniowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułki do hamburgerów
  • Rukola, pomidor, sos czosnkowy (do dekoracji)

Przepis:

  1. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plastry.
  2. Podsmażamy na oliwie.
  3. Mieloną wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem.
  4. Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
  5. Przekładamy na bułki, dodajemy pieczarki, rukolę, plasterki pomidora i sos czosnkowy.

Podsumowanie:

Te oryginalne przepisy na domowe burgery to tylko kilka pomysłów na to, jak można urozmaicić swoje posiłki i samodzielnie przygotować pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych fast foodów. Warto eksperymentować z różnymi smakami i składnikami, aby stworzyć kompletnie nowe dania, które będą zachwycały nasze podniebienia i zaskakiwały naszych gości. Do dzieła!