Oryginalne przepisy na domowe burgery
W dzisiejszych czasach wizyta w burgerowni stała się niemalże rytuałem. Ale jak się okazuje, przygotowanie pysznego burgera nie jest zadaniem trudnym i możemy to zrobić samodzielnie w zaciszu swojej kuchni. W tym artykule przedstawimy kilka oryginalnych przepisów na domowe burgery, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia i zaskoczą Waszych gości. Sprawdźcie sami!
- Burger wegetariański z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami
- Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- Bułki do hamburgerów
- Sałata, pomidor, ogórek kiszony (do dekoracji)
Przepis:
-
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
-
Suszone pomidory zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na około 10 minut, a następnie odsączamy.
-
Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na oleju.
-
Wszystkie składniki blendujemy lub mielimy, aż do uzyskania jednolitej masy.
-
Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki pomidora i ogórka kiszonego.
-
Burger z kurczakiem po meksykańsku
- Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Guacamole, salsa, ser żółty (do dekoracji)
Przepis:
-
Filety z kurczaka kroimy w paski, a cebulę i paprykę w cienkie plastry.
-
W dużym garnku podsmażamy cebulę i czosnek na oleju.
-
Dodajemy paprykę i smażymy przez kilka minut.
-
Doprawiamy przyprawą meksykańską, papryką słodką, kuminem, solą i pieprzem.
-
Dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
-
Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy guacamole, salsę i plasterek sera żółtego.
-
Burger z wołowiną i karmelizowanym cebulą
- Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Rukola, pomidor, sos majonezowy (do dekoracji)
Przepis:
-
Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie.
-
Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i smażymy przez kilka minut, aż cebula się skarmelizuje.
-
Mieloną wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem.
-
Formujemy burgery i smażymy na patelni lub grillu z obu stron.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy karmelizowaną cebulę, rukolę, plasterki pomidora i sos majonezowy.
-
Burger z łososiem i sosem chrzanowym
- Składniki:
- 500g filetu z łososia
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki chrzanu
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Sałata, ogórek konserwowy, plasterki cytryny (do dekoracji)
Przepis:
-
Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy.
-
W misce mieszamy majonez, musztardę, chrzan, sól i pieprz.
-
Dodajemy do mielonego łososia i dokładnie łączymy składniki.
-
Formujemy burgery i grillujemy lub smażymy na patelni z obu stron.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki ogórka konserwowego i plasterki cytryny.
-
Burger z warzywami grillowanymi i serem feta
- Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 200g sera feta
- Sól, pieprz, papryka słodka, kumin do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Rukola, pomidor, sos jogurtowy (do dekoracji)
Przepis:
-
Bakłażana, cukinię i papryki kroimy w plastry.
-
Składniki grillujemy na grillu lub grillowej patelni.
-
Ser fetę kroimy w plasterki.
-
Plastry warzyw posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i kuminem.
-
Składamy na plastrze bakłażana lub papryki plastrami ser feta.
-
Rozgrzewamy jeszcze przez chwilę na grillu.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy rukolę, plasterki pomidora i sos jogurtowy.
-
Burger z klopsikami i sosem barbecue
- Składniki:
- 500g mielonej wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu barbecue
- 1 jajko
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Sałata, ogórek kiszony, plasterki sera żółtego (do dekoracji)
Przepis:
-
Cebulę i czosnek kroimy drobno.
-
W misce mieszamy mieloną wieprzowinę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, sos barbecue, jajko, sól i pieprz.
-
Formujemy klopsiki i smażymy na patelni z obu stron.
-
Przekładamy na bułki, dodajemy sałatę, plasterki ogórka kiszonego i plasterek sera żółtego.
-
Burger z pieczarkami i serem pleśniowym
- Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 200g pieczarek
- 100g sera pleśniowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Bułki do hamburgerów
- Rukola, pomidor, sos czosnkowy (do dekoracji)
Przepis:
- Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy w plastry.
- Podsmażamy na oliwie.
- Mieloną wołowinę przyprawiamy solą i pieprzem.
- Formujemy burgery i smażymy na patelni z obu stron.
- Przekładamy na bułki, dodajemy pieczarki, rukolę, plasterki pomidora i sos czosnkowy.
Podsumowanie:
Te oryginalne przepisy na domowe burgery to tylko kilka pomysłów na to, jak można urozmaicić swoje posiłki i samodzielnie przygotować pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnych fast foodów. Warto eksperymentować z różnymi smakami i składnikami, aby stworzyć kompletnie nowe dania, które będą zachwycały nasze podniebienia i zaskakiwały naszych gości. Do dzieła!