Kuchnia grecka jest jedną z najbardziej znanych i cenionych kuchni śródziemnomorskich. Jej charakterystyczne smaki, aromaty i składniki sprawiają, że dania greckie są bardzo popularne na całym świecie. Jednymi z najbardziej znanych potraw są souvlaki – kawałki mięsa grillowane na paluszki, musaka – zapiekanka z bakłażanów, mięsa i beszamelu oraz moussaka – gęste zupy z soczewicy, cebuli, selera i przypraw. Jak zatem przygotować znakomite dania z kuchni greckiej? Oto kilka prostych i smacznych przepisów.
- Souvlaki – tradycyjna grecka wersja szaszłyków
Souvlaki to wyjątkowo popularna potrawa w Grecji. Do ich przygotowania potrzebujemy kawałków mięsa (najlepiej jest użyć wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka), oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, oregano, soli i pieprzu. Mięso marynujemy w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, oregano, solą i pieprzem przez kilka godzin lub całą noc. Następnie nabijamy je na drewniane patyczki i grillujemy na rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, aż będą miękkie i rumiane. Podajemy z tzatziki, czyli sosem jogurtowym z ogórkiem i czosnkiem oraz z pieczywem.
- Musaka – tradycyjna zapiekanka grecka
Musaka to jedno z najbardziej znanych dań greckich. Do jej przygotowania potrzebujemy bakłażanów, ziemniaków, mięsa mielonego, cebuli, czosnku, koncentratu pomidorowego, czerwonego wina, oliwy z oliwek, cukru, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej, cynamonu, jajek i beszamelu. Bakłażany i ziemniaki kroimy w plastry, osypujemy solą i zostawiamy na 30 minut. Następnie płuczemy je pod bieżącą wodą. Na patelni podsmażamy mięso mielone, cebulę i czosnek, dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, cukier, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i cynamon. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy warstwę bakłażanów, na to mięso mielone, a następnie ziemniaki. Całość polewamy beszamelem i zapiekamy w piekarniku przez około 45-60 minut. Podajemy gorące.
- Tzatziki – tradycyjny sos grecki
Tzatziki to popularny i pyszny sos grecki. Do jego przygotowania potrzebujemy jogurtu greckiego, startego ogórka, czosnku, soku z cytryny, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie odciskamy z niego sok. Do jogurtu dodajemy starty ogórek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Greckie sałatki – smak śródziemnomorskiego lata
Greckie sałatki to doskonały wybór na letni obiad lub kolację. Składniki, które warto użyć to świeże pomidory, ogórki, czerwona cebula, czarne oliwki, feta, oliwa z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz. Wszystkie składniki kroimy na kawałki lub plasterki, a następnie mieszamy w dużej misce. Polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy delikatnie, aby nie zniszczyć składników. Sałatkę podajemy schłodzoną.
- Moussaka – smaczne danie z soczewicy
Moussaka to gęsta zupa grecka z soczewicy. Do jej przygotowania potrzebujemy soczewicy (może być zielona lub czerwona), cebuli, selera, marchewki, czosnku, pomidorów, koncentratu pomidorowego, oliwy z oliwek, soli, pieprzu, oregano i bulionu warzywnego. Soczewicę gotujemy w bulionie warzywnym przez około 30 minut. Na patelni podsmażamy cebulę, seler, marchewkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i oregano. Całość dusimy przez 10-15 minut. Na koniec dodajemy ugotowaną soczewicę i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż zupa zgęstnieje. Podajemy gorącą.
- Baklawa – słodki deser grecki
Baklawa to tradycyjny słodki deser grecki. Do jego przygotowania potrzebujemy filo, orzechów włoskich, cukru, masła, cytryny, cynamonu i syropu z miodu. Orzechy mielimy lub rozdrabniamy. Przygotowujemy masę z orzechów, cukru, startej skórki z cytryny i cynamonu. Na spód naczynia wykładamy kilka warstw placków filo, smarując każdą warstwę rozpuszczonym masłem. Na ostatnią warstwę wykładamy masę z orzechów, a następnie ponownie kilka warstw filo. Całość wycinamy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku przez około 40-50 minut. Po upieczeniu bakławę polewamy syropem z miodu, a następnie pozostawiamy do wystudzenia.
- Grecka kawa frappé – orzeźwiający napój na gorące dni
Grecka kawa frappé to popularny napój orzeźwiający, idealny na gorące dni. Do jego przygotowania potrzebujemy instantowej kawy, cukru, wody i lodu. Do szklanki wsypujemy 2-3 łyżki kawy i 2-3 łyżki cukru (ilość zależy od preferencji słodkości), a następnie zalewamy wodą. Całość dokładnie mieszamy kilkukrotnie za pomocą specjalnego miksera do frappé, aż napój nabierze kremowej konsystencji. Następnie dodajemy lód i mieszamy jeszcze raz. Kawa frappé podawana jest z rurką.
Podsumowując, dania z kuchni greckiej, takie jak souvlaki, musaka, tzatziki, greckie sałatki, moussaka, baklawa i grecka kawa frappé, to dobre przykłady pysznej i zdrowej kuchni śródziemnomorskiej. Wszystkie te potrawy są pełne śródziemnomorskich smaków i aromatów, które na pewno przypadną do gustu zarówno miłośnikom kuchni greckiej, jak i wszystkim amatorom dobrego jedzenia. Wypróbujcie te przepisy i cieszcie się smakiem Grecji w swoim własnym domu. Smacznego!