Jak zrobić babeczki Kajmak

Kulinaria

Kajmak to turecki deser, a jego smak to połączenie czekolady, orzechów i masła. Kajmak jest zasadniczo wykonany z mąki i masła, ale obecnie jest wykonany z mąki i orzechów. Możesz łatwo zrobić babeczki kajmakowe od podstaw. Najlepsze rezultaty uzyskasz, jeśli zastosujesz się do poniższych instrukcji.

Składniki:

– 3/4 szklanki masła

– 1 szklanka cukru

– 2 jajka

– 1 łyżka ekstraktu z wanilii

– 1/2 szklanki mąki

– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 filiżanki kajmaku

– 3/4 szklanki cukru pudru

– 1/4 filiżanki pistacji

– 1/4 filiżanki migdałów

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– 1/2 łyżeczki kardamonu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Nasmaruj 12-kubkową formę do muffinów nieprzylepnym sprayem do gotowania.

2. W średniej misce, ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.

3. W dużej misce, krem masło i cukier. Wbij jajka, jedno po drugim. Wymieszaj z wanilią.

4. Dodaj mieszankę mąki i mieszaj aż do połączenia. Dodaj kajmak.

5. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane kubki na muffinki. Piec przez 18 do 20 minut, lub do czasu, gdy drewniany pick włożony do środka babeczki wyjdzie czysty. Pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 5 minut, a następnie przenieść do drucianego stojaka do całkowitego ostygnięcia.

6. Tymczasem, przygotować lukier. W małej misce, ubij razem cukier puder, mleko i wanilię, aż będzie gładka. Jeśli lukier jest zbyt sztywny, dodaj trochę więcej mleka, aby go rozcieńczyć.

7. Rozprowadź lukier na schłodzonych babeczkach, a następnie posyp posiekanymi orzechami. Posyp cynamonem i kardamonem po wierzchu.

Wnioski:

Jak wspomniałam wcześniej, najlepsze rezultaty uzyskasz, jeśli będziesz dokładnie przestrzegać instrukcji. Więc, nie musisz być profesjonalnym kucharzem. Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania i dostaniesz najlepszy wynik, jeśli będziesz uważnie śledzić instrukcje.