Co to jest chleb alpejski?
Chleb alpejski to miękki, słodki i smaczny rodzaj chleba, który pochodzi z austriackich Alp. Uważa się go za rodzaj ciasta, ponieważ jest pieczony jak ciasto i jest zwykle spożywany z herbatą. Przygotowuje się go w dużej patelni i zawiera on mąkę, cukier, jajka, masło, mleko i drożdże. Ciasto jest wyrabiane do momentu, aż rozwinie się zawartość glutenu.
Istnieją dwa rodzaje chleba alpejskiego; jeden to chleb zwykły, a drugi to chleb z orzechami. Ma on bardzo miękką konsystencję i rozpływa się w ustach. Chleb alpejski przygotowuje się głównie w okresie Bożego Narodzenia i Wielkanocy, ale można go również zrobić o każdej porze roku.
Jak zrobić chleb alpejski?
1. Dodaj wodę do miski i dodaj do niej cukier. Dobrze wymieszaj cukier z wodą i dodaj drożdże. Dobrze wymieszaj i przykryj. Odstaw na 30 minut.
2. Kiedy czas minie, dodaj mąkę do miski i dobrze wymieszaj. Upewnij się, że mąka jest dobrze wymieszana z wodą.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj do niej masło.
4. Wlej mąkę na patelnię i wymieszaj ją z masłem.
5. Kiedy mąka jest dobrze wymieszana z masłem, wtedy dodaj mleko i drożdże.
6. Połącz je i wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
7. Weź czystą miskę i dodaj do niej ciasto i ponownie je zagnieć.
8. Umieść ciasto w lodówce i pozwól mu odpocząć przez 20 minut.
9. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
10. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na posypanej mąką powierzchni.
11. Posypać trochę cukru granulowanego na ciasto i złożyć.
12. Ponownie rozwałkuj ciasto i wytnij je na 2-calowe koła.
13. Umieść ciasto na środku blachy do pieczenia i piecz przez 20 do 25 minut.
14. Pokrój chleb i podawaj.
Wnioski:
Jeśli szukasz jakichś pysznych i łatwych przepisów to jest to właściwy przepis dla Ciebie. Ty możesz próbować ten przepis dla różnych okazji. Wiem, że spodoba ci się ten przepis.